Back to top

Miraeus Lecture: Andreas Frisius of Amsterdam, and the search for a niche in the international book market (1664–1675)

Spreker: Ian MacLean, All Souls College Oxford & University of St Andrews, UK
Datum: 3 oktober 2018, 18 uur (Opgelet: ander beginuur)
Locatie:
Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Hendrik Conscienceplein 4
B-2000 Antwerpen
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Abstract

Andreas Frisius (1630–1675) studeerde aan de Universiteit van Leiden, waar hij belangrijke contacten kon leggen met belangrijke spelers op de internationale boekenmarkt. Hij profileerde zichzelf als een uitgever van historische, medische, en natuurwetenschappelijke werken en probeerde zo een plaats te veroveren in een markt die nog erg te lijden had onder de gevolgen van de Dertigjarige Oorlog. In deze lezing wordt besproken hoe Frisius omging met problemen die verband houden met de productie, verkoop en distributie van boeken, en hoe hij een strategie ontwikkelde om een eigen plaats in de markt te veroveren. Verder wordt ingegaan op de afwikkeling van zijn erfenis na zijn vroegtijdige overlijden in 1675, en wat we hieruit kunnen leren over het uitgeversbedrijf in de Nederlanden.

Biografie

Ian W. F. Maclean, Emeritus Professor of Renaissance Studies, University of Oxford, and Emeritus Fellow, All Souls College, Oxford OX1 4AL, and Honorary Professor of History, University of St Andrews. M.A., D.Phil (Oxford), Fellow of the Royal Historical Society, Fellow of the British Academy, Member of the European Academy, Visiting Professorships Australian National University, Canberra, University of Toronto, Herzog-August-Bibliothek, Wolfenbüttel, Professeur invité, Collège de France (2005), Directeur d’Etudes invité, Ecole des Hautes Etudes. Paris (2007), etc.

 

Deelnemen is gratis, maar graag op voorhand inschrijven.

De Miraeus Lectures zijn een initiatief van de Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis en worden gesteund door de Vereniging van Antwerpse Bibliofielen en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

Tags: