Back to top

Boekkunst in België na 1945

De Koninklijke Bibliotheek lanceert een call for papers voor het congres Boekkunst in België na 1945, dat doorgaat op 26 en 27 januari 2017. Voorstellen moeten ingediend worden vóór 1 juni 2016.

De Koninklijke Bibliotheek beschikt over een aanzienlijke verzameling bibliofiele uitgaven, kunstenaarsboeken en objectboeken uit de 20ste en 21ste eeuw die dankzij het wettelijk depot ieder jaar aangroeit. In 1991 en 2004 werden twee tentoonstellingen gewijd aan de bibliofiele uitgaven van na 1945.
Opzet van het colloquium is de kennis wat betreft de Belgische productie van deze ongewone boeken en uitgaven te vergroten, ze in een (kunst)historische context te plaatsen en de uitdagingen in verband met opslag en bewaring van de vaak fragiele (object)boeken te onderzoeken.
Het is een multidisciplinair colloquium waarbij vele invalshoeken relevant zijn: boekgeschiedenis, kunstgeschiedenis, hyperhedendaagse productie, conservatie en reservatie, geschiedenis van de bibliofilie. Vier hoofdlijnen worden gevolgd: de oorsprong en de definiëring van de verschillende terminologieën; de actoren na 1945; de bibliofiele en artistieke productie na 1945; de opslag en bewaring op lange termijn.

De volledige call for papers staat op de website: http://kbr.be/actualites/colloque/boekkunst/nl.html.