Back to top

Miraeus Lecture: Het merkwaardige overleven van het boek in een wereld die werd opgegeten door software

Spreker: Thomas Crombez

Datum: 12 december 2018, 19 uur
Locatie (Opgelet: andere locatie):
Museum Plantin-Moretus
Vrijdagmarkt 22
2000 Antwerpen

Deelnemen is gratis, maar graag op voorhand inschrijven bij Alexander Soetaert.

Abstract

Het boek ziet er vandaag anders uit dan Christoffel Plantijn in de zestiende eeuw ooit had kunnen vermoeden. Naast gebonden boeken op papier zijn er e-books op allerlei toestellen. Databanken op het web maken immense hoeveelheden gedigitaliseerde boeken onmiddellijk doorzoekbaar.
Hoe zou de drukker van de Biblia Polyglotta – misschien wel het meest geavanceerde boek van zijn tijd – naar deze ‘boeken’ hebben gekeken?
Werd het boek ‘opgegeten door software’, net als de rest van de wereld, zoals de internetpionier Marc Andreessen in 2011 schreef?
In deze lezing verkent Thomas Crombez welke implicaties de veranderende technische structuur van het boek heeft voor de cultuur en de geschiedenis van het boek.

Biografie

Thomas Crombez is docent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (Antwerpen) en aan Sint Lucas Antwerpen. Hij doceert kunstfilosofie en geschiedenis van de grafische vormgeving. In 2016 richtte hij uitgeverij en ontwerpstudio Letterwerk op (www.letterwerk.be).

 

De Miraeus Lectures zijn een initiatief van de Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis en worden gesteund door de Vereniging van Antwerpse Bibliofielen en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

Tags: