Back to top

CfP: Professionals met passie. Belgische archivarissen en bibliothecarissen van vroeger en nu.

Archief- en Bibliotheekwezen in België lanceert een call for papers voor haar colloquium Professionals met passie. Belgische archivarissen en bibliothecarissen van vroeger en nu Het colloquium richt de schijnwerpers op archivarissen en bibliothecarissen die de voorbije 250 jaar de handen uit de mouwen hebben gestoken in België, en er ten dienste van historici, historisch geïnteresseerden, humane en sociale wetenschappers het spreekwoordelijke verschil hebben gemaakt.

In de eerste plaats worden dus biografische bijdragen gezocht die handelen over coryfeeën uit één van beide sectoren. Wie heeft zich naast Louis-Prosper Gachard bij het Rijksarchief in de kijker gewerkt? Wie heeft de Koninklijke Bibliotheek van België als wetenschappelijke instelling mee op de kaart gezet? Welke archivarissen en bibliothecarissen hebben op het niveau van provincies, steden en gemeenten een rol van betekenis gespeeld? En kunnen ook in privéarchieven en -bibliotheken gepassioneerde professionals worden gesignaleerd?

Naast individuele parcours wil dit colloquium ook ruimte bieden aan collectieve portretten van archivarissen en bibliothecarissen. Welbepaalde periodes, regio's, instellingen, families en geslachten kunnen daarbij - al dan niet comparatief - worden behandeld.

Voorstellen tot bijdragen kunnen ingestuurd worden tot 15 juli 2016. Het colloquium gaat door op 9 december in de Koninklijke Bibliotheek van België.

De volledige call for papers is hier te raadplegen.