Back to top

De instructies van Balthasar II Moretus aan zijn toekomstige weduwe en erfgenamen

Op 27 maart om 11.30 uur organiseert de Vereniging van Antwerpse Bibliofielen de lezing “De instructies van Balthasar II Moretus aan zijn toekomstige weduwe en erfgenamen”, gegeven door Kristof Selleslach, archivaris van het Museum Plantin-Moretus.

Met deze link kunt u zich registreren: https://zoom.us/webinar/register/WN_SXNXcheOSlq2p7byEPa7gQ. U ontvangt dan uw persoonlijke deelnamelink.

Deze lezing sluit aan op de Algemene Vergadering van de Vereniging van Antwerpse Bibliofielen. Wie eerder inlogt, zal dus nog een stukje hiervan meemaken.

Abstract

De opvolging van de volgende generatie is een zwak punt voor elk familiebedrijf. Balthasar II Moretus (1615–1674) was zich zeer goed van dit probleem bewust. Hij schreef tijdens zijn leven minstens drie instructies aan zijn toekomstige weduwe en erfgenamen.
In de instructies behandelde Balthasar II Moretus het leiden van de Officina Plantiniana met veel aandacht voor details. Hij legde uit welke strategische beslissingen hij had genomen. Hij voegde ook een draaiboek toe voor de overdracht van het familiebedrijf naar zijn toekomstige weduwe en erfgenamen. Balthasar raadde hen bijvoorbeeld aan om de enorme stockvoorraad boeken te veilen. Hij legde tot in het detail uit hoe ze een dergelijke veiling konden aanpakken. Daarnaast gaf Balthasar zijn kinderen ook vaderlijk advies over maatschappelijke thema’s zoals het huwelijk.
De instructies verlenen nieuwe inzichten over een sleutelperiode voor de Plantijnse drukkerij. Zo wordt uit de instructies duidelijk dat Balthasar II Moretus en niet zijn zoon Balthasar III de architect is achter de exclusieve specialisatie in liturgische boeken. In deze lezing zal Kristof bespreken wat Balthasar II Moretus in zijn instructies heeft voorgesteld en wat zijn weduwe en erfgenamen na zijn overlijden werkelijk hebben gedaan.

Tags: