Back to top

Lamot lezing Dirk Imhof: Lamot lezing Dirk Imhof: Christophe Plantin, uitgever van Dodoens botanische werken

Soirée Lamot lezing Dirk Imhof: Christophe Plantin, uitgever van Dodoens’ botanische werken
Donderdag 9 maart 2017 om 20u
Auditorium van het Lamotgebouw, Mechelen
https://muse.mechelen.be/christophe-plantin-uitgever-van-dodoens-botanis...

Rembert Dodoens, stadsgeneesheer van Mechelen, arts van keizer Maximiliaan in Wenen en hoogleraar geneeskunde aan de universiteit van Leiden, werd bovenal beroemd om zijn plantkundige werken.
Dodoens publiceerde zijn eerste botanische werken bij de Antwerpse drukker Jan vander Loe en vanaf 1566 bij Christophe Plantin. Zijn meesterwerk, de Stirpium historiae pemptades sex verscheen in 1583. In deze plantenatlas gaf Dodoens uitgebreide beschrijvingen van honderden planten en verfijnde hij zijn classificatiesysteem. 1.358 houtsneden met afbeeldingen van de planten illustreren het werk.
Na Dodoens’ overlijden bleven de Plantijnse uitgeverijen in Antwerpen en Leiden zijn kruidboek uitgeven, zowel in het Latijn als in de Nederlandse vertaling. De laatste editie kwam op de markt in 1644. Daarmee had Dodoens’ werk bijna 100 jaar lang een grote invloed uitgeoefend op de ontwikkeling van de botanica tot een zelfstandige wetenschap.

Wie maakte de talrijke illustraties en hoelang duurde het voor zo’n omvangrijk kruidboek gedrukt was? Welke overeenkomsten sloten de drukkerijen in Antwerpen en Leiden onderling? In welke Europese landen hadden Dodoens’ boeken succes en wie waren de kopers? De antwoorden op deze vragen roepen eens te meer waardering op voor de succesrijke samenwerking tussen Dodoens en Plantin.

Dirk Imhof is conservator bibliotheken en archieven van het Museum Plantin-Moretus. Na zij studies klassieke filologie promoveerde hij in 2008 tot doctor in de geschiedenis met een proefschrift over Jan Moretus. In 2010-2011 was hij Munby fellow aan Cambridge University Library. Hij publiceerde meerdere boeken en artikels over boekgeschiedenis en in het bijzonder over de Plantijnse uitgeverij-drukkerij.