Back to top

Miraeus Lecture Goran Proot online

De online Miræus Lecture van Goran Proot is vanaf nu te bekijken op YouTube.

Hij richt zijn focus op de typografische evolutie van het drukwerk dat tijdens de eerste, 'gouden eeuw' van de drukkerij het licht zag en schetst de transitie van 'renaissance' naar 'barok' aan de hand van een rijke documentatie. Daarbij gaat hij ook in op vlot gebruikte labels als 'renaissance' en 'barok' en waarom deze begrippen binnen een typografische context problematisch kunnen zijn.

Wilt u graag napraten of een vraag stellen aan de spreker? Dat kan! Op 9 december is er een live vragensessie. Schrijf u in via dit formulier. U krijgt dan per e-mail een link toegestuurd waarmee u kan deelnemen aan de onlinevergadering.

 

Call for Papers TXT

Het thema van het tijdschrift TXT is dit jaar "The Pandemic Papers". Wie wil bijdragen, kan een voorstel doen tot 10 januari 2021.

Meer informatie staat in de call for papers op hun website.

 

Vive l'arithmétique

Vanuit de Vlaamse Erfgoedbibliotheken werd er dit jaar een project gecoördineerd rond de waardering van wiskundige oude drukken. Hierin namen de Openbare Bibliotheek Brugge, Universiteitsbibliotheek Gent, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, KU Leuven Bibliotheken en Museum Plantin-Moretus hun collecties onder de loep. Een van de resultaten van dit project is een online tentoonstelling die dit najaar is gelanceerd: Vive l'arithmétique.

In het voorjaar van 2021 willen ze bovendien een bijeenkomst organiseren, waarop ze de collectie bekijken en haar betekenis bepalen samen met allerlei belanghebbenden zoals medewerkers uit musea, leerkrachten wiskunde, mensen met interesse voor boekgeschiedenis … Meer informatie over dit waarderingstraject leest u hier.