Door els vercammen op
Spreker: Stephanie Jacobs (MA Book Design, Department of Typography and Graphic Communication, University of Reading, UK)
Datum: 25 november 2015, 19 uur
Plaats:
Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Hendrik Conscienceplein 4
B-2000 Antwerpen
Deelname is gratis, maar graag op voorhand inschrijven. De lezing wordt in het Engels gehouden.
Abstract
De Belgische boekenreeksen Bibliothèque Nationale (1846–1851) en Encyclopédie Populaire (1849–1856) ontstonden onder leiding van Alexandre Jamar, een Brusselse drukker en uitgever. Hoewel de boeken grote overeenkomsten vertonen met hun gelijken van dezelfde periode en stijl, kunnen we vaststellen dat de covers zich onderscheiden van andere ontwerpen. Ze lijken – in hun tijdsgeest – een nieuwe weg in te slaan op het gebied van coverontwerp in België.
Door onderzoek naar de fysieke aspecten van het boek worden antwoorden gezocht op vragen over de ontwerp- en productiebeslissingen, maar ook over de ruimere context. Welke invloed hadden de mid-negentiende eeuwse productieprocessen van de industriële revolutie bijvoorbeeld op het ontwerp van deze boeken? Hoe plaatsen we deze boeken binnen de heersende boekenmarkt, met nadruk op de praktijk van de contrefaçon? Welke invloed hadden hun politieke context en de nationalistische idealen van hun bedenker Alexandre Jamar? Hoe blijken deze idealen uit het ontwerp van de covers: hun decoratieve typografie en romantische illustraties?
Biografie
Stephanie Jacobs (1989) studeerde in 2013 af als Master of Visual Arts, graphic design aan de St Lucas University College of Art and Design Antwerp met een onderzoek naar ‘handlettering in graphic design’. Tijdens een volgende Master in Book Design aan de University of Reading leidde haar onderzoek naar het werk van Frans Masereel tot een tentoonstelling in het Department of Typography and Graphic Communication in Engeland. Daarnaast onderzocht ze de boekenreeksen Bibliothèque Nationale (1846–1851) en Encyclopédie Populaire (1849–1856) van Alexandre Jamar in het kader van haar masterproef. Na het afstuderen aan de University of Reading startte ze als typograaf, boekontwerper en beginnend onderzoeker een zelfstandige zaak in hartje Antwerpen.
De Miraeus Lectures zijn een initiatief van de Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis en worden gesteund door de Vereniging van Antwerpse Bibliofielen en de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.