Back to top

Miraeus Lectures: Fakes, lies and forgeries in the world of the book (20 januari)

Spreker: Earle Havens (Johns Hopkins University, Baltimore, MD, USA)
Datum: 20 januari 2016, 19 uur
Plaats:
Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Hendrik Conscienceplein 4
B-2000 Antwerpen

Deelname is gratis, maar graag op voorhand inschrijven. De lezing wordt in het Engels gehouden.

Abstract

Havens zal het hebben over vervalsingen in de wereld van het boek. Vanaf de vroege oudheid hebben auteurs, drukkers en uitgevers het steeds aangedurfd om valse boeken te verspreiden of verhalen over onbestaande boeken te verzinnen. Typische voorbeelden zijn onder meer de postume Jezusbrief, ooggetuigenverslagen van de Val van Troje en geannoteerde boeken uit de bibliotheek van William Shakespeare.

Biografie

Earle Havens is een internationaal gerenommeerd boekhistoricus en is sinds oktober 2015 verbonden aan de John Hopkins University in Baltimore (VS). Naast onderzoeker en docent is hij ook bibliothecaris van de erfgoedcollecties van de Sheridan Libraries. Als boekhistoricus gaat zijn belangstelling uit naar de boekgeschiedenis vanaf de late middeleeuwen tot de 18de eeuw, met een bijzondere voorkeur voor de renaissance. Hij doet onderzoek naar dissidente drukkers, het smokkelen van verboden boeken en het circuleren van handschriften in de katholieke onderwereld in Engeland ten tijde van koningin Elizabeth I.

De Miræus Lectures zijn een initiatief van de Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis en worden gesteund door de Vereniging van Antwerpse Bibliofielen, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en het Instituut voor de Studie van de Letterkunde in de Nederlanden van de Universiteit Antwerpen.