Back to top

Nieuwsbrief 26 januari

Lidmaatschap Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis

De Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis (VWB) is een vereniging voor wie onderzoek doet naar of belangstelling heeft voor de geschiedenis van het boek. Ze organiseert daartoe o.a. de Miraeus Lectures.
U kunt de Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis ondersteunen door lid te worden van de vereniging. Leden ontvangen een uitnodiging voor de jaarvergadering, die in mei of juni wordt gehouden.

Lid worden of uw lidmaatschap vernieuwen doet u door 15 euro te storten op het volgende rekeningnummer:

IBAN BE25 0635 8578 7782 (nieuw rekeningnummer!)
BIC GKCCBEBB

Gelieve in het mededelingenveld uw naam te vermelden. Indien u voor uw administratie een bestelbon nodig heeft, kunt u deze aanvragen bij Diederik Lanoye (diederik.lanoye@bib.kuleuven.be).

 

Nieuwsbrief Vereniging Antwerpse Bibliofielen

Nieuwsbrief 2016-01 van de Antwerpse Bibliofielen staat nu op de website van de Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis.

 

Nieuw in de agenda

Lezing: Plantijns Polyglot: een oproep tot vrede in oorlogstijd

Het Erasmushuis, de KANTL en het Masereelfonds nodigen de Nederlandse historica Sandra Langereis uit voor twee historische lezingen over de Polyglotbijbel van Christoffel Plantijn. Plantijns 444 jaar oude oproep tot vrede in een tijd van religieus geïnspireerd geweld, is ook de dag van vandaag nog pijnlijk relevant.

In 1572 voltooide uitgever Christoffel Plantijn in Antwerpen na jaren voorbereiding zijn Polyglotbijbel. Het was het allerduurste boek ooit door hem gedrukt. Plantijn vond dat intellectuele herbezinning op de Bijbel noodzakelijk was in een tijd van religieus gemotiveerd geweld. Hij droeg de Polyglot op aan Filips II, en riep de koning op protestanten niet langer te vuur en te zwaard, maar met het woord te bestrijden. Dat voorkwam niet dat nog in hetzelfde jaar de oorlog uitbrak.

Sandra Langereis is historica en schreef De woordenaar. Christoffel Plantijn, ’s werelds grootste drukker en uitgever (1520-1589) (Amsterdam, Balans, 2014). Deze biografie werd in 2014 genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs. Zij werkt momenteel aan een biografie van Erasmus, te verschijnen bij uitgeverij De Bezige Bij.

De lezingen worden aangeboden in Gent en Brussel op volgende tijdstippen:

Woensdag 3 februari 2016 om 20u
KANTL, Koningstraat 18, 9000 Gent
Aanmelden: secretariaat@kantl.be
Toegang: leden: 3€ | niet-leden: 5€

Donderdag 4 februari 2016 om 20u
Erasmushuis, Kapittelstraat 31, 1070 Anderlecht
Gratis, mits plaatsbespreking via tel. (+32) 02.521.13.83 - info@erasmushouse.museum

 

Agenda

Binnenland

3 februari 2016 • Lezing: Plantijns Polyglot: een oproep tot vrede in oorlogstijd • KANTL (Gent)

4 februari 2016 • Lezing: Plantijns Polyglot: een oproep tot vrede in oorlogstijd • Erasmushuis (Anderlecht)

16 maart 2016 • Miraeus Lectures: Prof. Line Cottegnies (Université Sorbonne Nouvelle-Paris 3, FR): The Shakespeare First Folio of Saint-Omer: a bibliographical enigma (lecture in English) • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (Antwerpen)

27 aprill 2016 • Miraeus Lectures: Prof. Christine Bénévent (École des chartes, Paris, FR): L’Institution du prince de Guillaume Budé: le mystère des premières éditions perdues (lecture in French – communication en français) • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (Antwerpen)

 

Buitenland

29 januari 2016 • Deadline Call for Papers: The politics of paper in the early modern world • Groningen (Nederland)

9-10 juni 2016 • Congres: The politics of paper in the early modern world • Groningen (Nederland)