Back to top

VWB

Nieuwsbrief van de Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis

Nieuwsbrief oktober 2021

Huldeboek Jeanine De Landtsheer

Bij uitgeverij LYSA zal binnenkort het boek In Pursuit of the Muses: the Life and Work of Justus Lipsius verschijnen. Wie graag wil opgenomen worden in de Tabula amicorum moet zich vóór 15 oktober aanmelden. Meer informatie vindt u in deze pdf.

History of the Book (Summerschool)

In juli en augustus organiseert het Allard Pierson de Summerschool History of the Book. De lezingreeks start op 1 juli.

Dit jaar werd er een mooi online workshopprogramma samengesteld dat iedereen vanuit huis kan volgen. Iedere week is er een andere lezing aan de hand van een collectie van het Allard Pierson. Het hele programma is hier te bekijken: https://allardpierson.nl/events/summerschool-history-of-the-book/.

Webinar Amy Lidster 17 juni

Op 17 juni (aanstaande donderdag) heeft de Vereniging van Antwerpse Bibliofielen Amy Lidster te gast. De onderzoekster zal een boeiend verhaal over drukkers, (schijn)adressen en hun functie brengen.

Het webinar begint om 19 u. Deelnemen is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht.

Meer informatie vindt u hier.

 

Miraeus Lecture Goran Proot online

De online Miræus Lecture van Goran Proot is vanaf nu te bekijken op YouTube.

Hij richt zijn focus op de typografische evolutie van het drukwerk dat tijdens de eerste, 'gouden eeuw' van de drukkerij het licht zag en schetst de transitie van 'renaissance' naar 'barok' aan de hand van een rijke documentatie. Daarbij gaat hij ook in op vlot gebruikte labels als 'renaissance' en 'barok' en waarom deze begrippen binnen een typografische context problematisch kunnen zijn.

Miraeus Lecture Alexander Soetaert online

De eerste online Miræus Lecture staat nu op YouTube.

Alexander Soetaert (KU Leuven) spreekt over de ontwikkeling van hagiografische drukwerk in de Nederlanden in de 16de eeuw. Aan de hand van enkele markante figuren schetst hij hoe de hagiografie eerst bijna volledig verdween uit het fonds van drukkers, maar op het einde van de 16de eeuw een merkwaardige heropleving doormaakte.

Pagina's

Abonneren op RSS - VWB