Back to top

VWB

Nieuwsbrief van de Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis

Miraeus Lecture Goran Proot online

De online Miræus Lecture van Goran Proot is vanaf nu te bekijken op YouTube.

Hij richt zijn focus op de typografische evolutie van het drukwerk dat tijdens de eerste, 'gouden eeuw' van de drukkerij het licht zag en schetst de transitie van 'renaissance' naar 'barok' aan de hand van een rijke documentatie. Daarbij gaat hij ook in op vlot gebruikte labels als 'renaissance' en 'barok' en waarom deze begrippen binnen een typografische context problematisch kunnen zijn.

Miraeus Lecture Alexander Soetaert online

De eerste online Miræus Lecture staat nu op YouTube.

Alexander Soetaert (KU Leuven) spreekt over de ontwikkeling van hagiografische drukwerk in de Nederlanden in de 16de eeuw. Aan de hand van enkele markante figuren schetst hij hoe de hagiografie eerst bijna volledig verdween uit het fonds van drukkers, maar op het einde van de 16de eeuw een merkwaardige heropleving doormaakte.

Miraeus Lectures najaar 2020

Door de evolutie van de coronapandemie is het niet mogelijk om op korte termijn de gebruikelijke Miræus Lectures te organiseren.

Als alternatief voor de gebruikelijke lezingen in de Nottebohmzaal organiseert de Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis dit najaar twee online Miræus Lectures. Deze lezingen worden online beschikbaar gemaakt en kunnen op een moment naar keuze bekeken worden. Een week na het verschijnen van deze lezingen volgt een online vragensessie met de spreker.

De eerste lezing zetten we op 30 september op Youtube.

Congres: The Golden Compasses: A Milestone in Book History

The Golden Compasses: A Milestone in Book History

The Flanders Book Historical Society is pleased to announce a conference celebrating the 50th anniverary of Leon Voet's seminal study "The Golden Compasses".

International conference on Friday, 13 December 2019 (Antwerp University)
Pre-conference evening lecture on Thursday, 12 December 2019 (Plantin-Moretus Museum)
Social programme on Saturday, 14 December 2019 (Plantin-Moretus Museum)

Meer lezen

Wikify Antwerpen

Zondag 28 april is Erfgoeddag. Dit jaar staat in het teken van het thema ‘Maken’. Het Ruusbroecgenootschap en de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek nodigen u uit om zelf iets te maken op zaterdag 27 april (10u00-16u00). Onder de titel Wikify Antwerpen! organiseren beide bibliotheken in samenwerking met PACKED vzw een Wikipedia edit-a-thon, waarbij artikels zullen worden geschreven voor prenten uit het Prentenkabinet en de Collectie Thijs.

 

Miraeus Lecture: 12 december

Nu woensdag, 12 december houdt Thomas Crombez in Miraeus Lecture. Hij gaat na welke implicaties de veranderende technische structuur van het boek heeft voor de cultuur en de geschiedenis van het boek.

Opgelet! De lezing zal uitzonderlijk doorgaan in het Museum Plantin-Moretus.

De toegang is gratis. Inschrijven kan via mail naar Alexander Soetaert: Alexander.Soetaert@kuleuven.be.

Lees verder
 

Laate kans: Lux Librorum aan voorintekenprijs

Laatste kans: Lux Librorum aan voorintekenprijs tot en met 5 december

Begin december publiceert de Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis vol trots haar eerste boek. Lux Librorum: Essays on books and history for Chris Coppens is de eerste titel in de nieuwe reeks Augetur.
Naast de indrukwekkende publicatielijst van Chris Coppens telt het boek elf essays van gerenommeerde wetenschappers. Hun teksten omspannen vijf eeuwen boekgeschiedenis en drie continenten.

Nieuwe publicatie: Lux Librorum

Lux Librorum: Essays on books and history for Chris Coppens

Begin december publiceert de Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis vol trots haar eerste boek. Lux Librorum: Essays on books and history for Chris Coppens is de eerste titel in de nieuwe reeks Augetur.

De prijs bij voorintekening bedraagt 32 €, op voorwaarde dat de betaling gebeurt vóór 6 december 2018. Nadien betalen leden van de vzw Vlaamse Werkgroep Boekgeschiedenis 36 € en andere personen en instellingen 40 €. Alle prijzen zijn exclusief verzendkosten.

Pagina's

Abonneren op RSS - VWB